magyarcukrasz

magyarcukrasz

2020 Év fagylaltja verseny

2020. július 12. - magyar cukrász

Idén az "Év Fagylaltja" verseny lebonyolítása a korábbi évektől eltérően - a vírushelyzet miatt -, nem egy adott város fagyifesztiváljaként került megrendezésre. 4 helyszínen tartottak régiós előselejtezőt, ahonnan 13 fagylalt jutott tovább az országos döntőbe. A verseny célja nem változott, hiszen most is az igazi kézműves fagylalt népszerűsítése a fő küldetése a rendezvénynek. Ennek szellemében a versenykiírás is hasonló maradt a korábbi évekhez képest: saját készítésű variegátó, vagy öntet használata megengedett, stabilizátor (neutro) 10 g / liter arányban használható. Gyümölcsfagylaltok esetén minimum 30% gyümölcstartalom, a díszítés az adagolást nem akadályozhatja.

Összesen 43 fagylalttal neveztek az idei kiírásban melyből 13 jutott tovább a döntőbe. A döntőre erős mezőny állt össze, hiszen korábbi "Év Fagylaltja" győztesek közül hárman is szerepeltek, de a "Gelato Festival Challange" és "Balaton Fagyija" győztesek és helyezettek is képviseltették magukat.

Az előselejtezőtől eltérően - ahová kész fagylaltot vittek a versenyzők - a döntőben élőben kellett lagyasztani a pályaműveket. Az indulók egy szoros beosztás szerin, fél óránként váltották egymást a Cukrász Ipartestület székházában található tankonyhán berendezett fagylaltműhelyben. Ideális géppark (Carpigiani Turbomix, Carpigiani Maestro HE fagyasztó, Hiber sokkoló stb.), kifogástalan higiéniás körülmények segítettek mindenkit, hogy élőben kifagyaszthassa 2020 év fagylaltját.

Az 5 fős zsűri tagjai ugyanazok voltak, akik az előseljetezőkön is értékelték a fagylaltokat. Kiváló munkát végeztek, hiszen teljesen megérdemelt eredmény született!


zsuri.jpg

 

Bronzérmmel két fagylaltot is díjaztak. Az egyik a  gödöllői Sissi fagylaltozó "Modena kincse" fantázianevű fagylaltja, ami nem más, mint balzsamecet gelato, házi feketeribizli lekvárral. Szintén harmadik helyezett lett Somogyi Renáta (Bringatanya - Gyenesdiás) "Zöldcitrom egy csipetnyi mentával" elnevezésű alkotása.

Az első és második helyet a balatonfüredi Füredi Fagyizó fagylaltmestere, Dobó Norbert szerezte meg. Ezüstérmet kapott a "Törökmézes vanília" remekműve míg 2020 ÉV FAGYLALTJA: a "PASSIÓ KARAMELL" lett. Gratulálunk a győzelemhez és duplázáshoz, megérdemelt a siker!

2020_ev_fagyija.jpg

Úgy néz ki, hogy ez az év a füredieké, hiszen a "Balaton Fagylaltja" is balatonfürdi illetőségű, a Bagaméri Fagylaltozó alkotása, a "Levendulás kajszibarack". Gratulálok a készítőnek, Márton Sándornak és lányának a győzelemhez.

Jó pár fotót készítettem a élő fagyasztás során a versenyfagylaltokról, amit az Instagram profilomon  "magyarcukrasz" megtalálhattok!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarcukrasz.blog.hu/api/trackback/id/tr4615999400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása