magyarcukrasz

magyarcukrasz

A cukrászat helyzete a válság idején

2020. március 19. - magyar cukrász

Néhány blogbejegyzési ötletemet sutba dobva egy kis lelekesítőt szeretnék most Nektek adni a bejegyzésen keresztül. Ezek a saját gondolataim, elképzeléseim, lehet velük egyetérteni és egyet nem érteni, de remélem tudtok belőle táplálkozni.

A világjárvány hatásait elsőnek a turizmus és vendéglátás szektora érezte meg. Ez fokozottan érvényes a magyar cukrász társadalom nagy hányadára, hiszen többségünk fő bevételi forrása a fagylalt értékesítés. Márciustól szeptemberig tart az időszak, mialatt pénzügyi tartalékot tudunk képezni. Pont ettől a pozitív szaldóval kecsegtető időszaktól esünk el. Sokunknak már tornyokban áll az előrendelt alapanyag a műhelyekben, raktárakban, kiköltekeztünk A balatoni kollágák is most kezdik bontogatni szárnyaikat, a mostani jó idő adhatna töltést a következő hónapokra!

Sajnos a következő néhány hónap javai elszálltak, jelenleg semmilyen körülmények között nem tudunk bevételt elérni. Megjegyzem, hogy a kormány törekvéseivel összhangban működve, kizárólag a bezárás az egyetlen járható út és záloga a mihamarabb újrakezdésnek. Amit most tehetünk, az a költségcsökkentés: amilyen alapanyag, berendezés rendelést tudunk visszamondunk, állandó fix költségeinket minimalizáljuk (marketing, pr szolgáltatások, Artisjus stb.). Néhány kolléga nyitott az alapvető élelmiszerek irányába és készítenek kenyeret. Az ilyen irányú törekvés mindenképpen dícséretes, mert mégha kisebb lángon is, de tud munkát biztosítani a dolgozóinak.

A kiszállításból befolyó összeg saját példa alapján nem számottevő. A WestEnd-ben lévő üzletünkkel tavaly év vége óta kapcsolatban állunk a Wolt nevű  ételfutár céggel. A fővárosban ez az egyik legegyszerűbb módja, hogy eljuttasd termékeidet a háztartásokba. Néhány hét után beállt egy átlagos napi volumenre, ami a mostani napokban sem emelkedett. Még a pénteki iskolazárást bejelentő napon hirtelen megduplázódott a rendelések száma, majd az azt követő napokban, az átlag alá csökkent.

A jövőkép senki számára nem tiszta, nagyban függ attól, hogy meddig tart a vészhelyzet. Minél tovább, annál több vállalkozást fenyegeti csőd! Ez tény. Valószínűsíthető, hogy a munkaerőpiaci helyzet átrendeződik. A keresleti oldal átfordul és a kínálati oldal erősödik. Ezt a külföldről hazaáramló, vendéglátásban dolgozó munkaerő itthon maradására alapozom - ez az utóbbi időkben már trend volt, a mostani válság csak felgyorsítja a folyamatot. A globális turizmusnak sok év kell, hogy visszataláljon a 2019-es év mutatóihoz. Párhuzamosan a belföldi turizmus erősödést várhatjuk, ezt cukrászati vendéglátás tekintetében ki kell használnunk.

Tegnap beszéltem Csuta Zsolt barátommal, aki Pataki János szavait idézte: "mi, cukrászok elérhető luxust kínálunk vendégeinknek". Ebbe a mondatba kell kapaszkodnunk és reményteljesen tekinteni a jövőbe. Ha látszik a fény az alagút végén, akkor kell közös kampányba fogni és el kell kezdeni az embereket visszaszoktatni a cukrászdák mesés világába. Ne keseredjetek el, nem vagyok egyedül!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarcukrasz.blog.hu/api/trackback/id/tr2815536522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása