magyarcukrasz

magyarcukrasz

SIGEP 2020

2020. február 03. - magyar cukrász

2020. január 18. és 22. között megrendezésre került a 41. SIGEP fagylalt, cukrász, kávéipari- és pékipari szakkiállítás-és vásár. Ez a legjelentősebb efféle témával foglalkozó rendezvény a világon.                         Magyarok számára is érdemes ellátogatni Riminibe a vásárra. Autóval mindössze fél nap alatt elérhető távolságban van Budapesttől, de a fapados légitársaságok is indítanak járatot, bolognai, vagy milánói érkezéssel, ahonnan autóval, vagy akár vonattal könnyen és közvetlen elérhető az esemény helyszíne. Érdemes a szállást időben lefoglalni és az autóbérlést, étteremfoglalást is napokkal előre egyeztetni. Idén több kollégától hallottam, hogy Riminitől 25 km távolságra, Cattolicában találtak már csak szállást. A last minute szálláshelyekkel érdemes vigyáznunk, a kiállítás ideje alatt az olaszok minden négyzetcentimétert értékesítenek.

Több, mint 200.000 látogató, 1250 kiállító, hatalmas zsúfoltság és tömeg jellemzi a rendezvényt. Számos színpadi programon, versenyen és bemutatón vehetnek részt az ide látogatók. Minden második évben a Sigep-en rendezik meg a Gelato World Cup elnevezésű versenyt, mely a legjelentősebb fagylaltos csapatverseny a világon. A 3 napos megmérettetés ideje alatt 9 katóriában kell maradandót alkotniuk a résztvevőknek. A tejes-és gyümölcsfagylalt mellett csokoládés fagylalt snack, tányérdesszert, hideg előétel, artisztika, jégszobor és sokegyéb is értékelésre kerül. Idén először lehetősége volt indulni magyar csapatnak is, de sajnos egy csapaton belüli betegség miatt a részvétel meghiúsult. Szerencsére a magyar csapat kapitányát Somogyi Renátát, a visszalépés ellenére is zsűritagként fogadták. Véleménye szerint a magyar versenyzők kiválóan helyt álltak volna a mezőnyben, sőt ízekben az átlag felett lett volna kreációjuk. A két év múlva megrendezésre kerülő verseny kapcsán már lesz hazai előselejtező és tartalékversenyző is, hogy ne ismétlődjön meg a mostani helyzet.

A kiállítás ideje alatt 7 óriáspavilonban a fagylalt világ színe - java felvonul. Az alapanyaggyártók, gép-és kiegészitő forgalmazók közül mindenki megjelenik nagyobbnál - nagyobb standokkal. Gyakori, hogy egyes berendezés gyártók összállnak ismertebb cukrászokkal és a pultok az ő termékeikkel díszítve kerülnek bemutatásra. Erre évek óta remek példa az IFI és Gianluca Fusto kooperációja. A CierreEsse Arredamenti külön kis üzleteket alakított ki a legnagyobb olasz cukrászoknak, akikkel együtt dolgoznak. Volt náluk Biasetto, Rinaldini és Sal de Riso kiosk is!

fusto.jpg

De ne menjünk el szó nélkül Fusto műalkotásai mellett: kilométerekről felismerhető stílus, formák és színek amik ezt az olasz zsenit jellemzik. Mellette Antonio Bachour (a világ legjobb cukrász chef-e) is jelen volt, a Pavoni standon és természetesen az ő emblematikus desszertjei is. Pierre Hermével is találkozhatott a vásár közönsége, de az olaszok legtiszteletreméltóbb mestere Inigio Massari is folyamatos jelenlétével emelte az esemény fényét. Szerencsére ezeknek a méltán híres mestereknek a nagy rohanás ellenére is mindig van kis idejük egy közös fotóra, vagy néhány szóra.

oc.PNG

A fagylat mellett külön kiállítórésszel szerepelt a desszert, csokoládé és kávé vonal is. Mindegyikük megérne egy - egy konkrét bejegyzést. A csokis részen A Valrhona, Pomati, Selmi világmárkák mellett kisebb gyárak is képviseltették magukat. Személy szerint a legjobb fagyikat a Valrhonánál kóstoltam, ahol a gyümölcsöt kakaóvajjal és cukorral fagyasztották ki, ami kitűnő állagot eredményezett. A Barry- Callebaut inkább most a fagyis divíziót erősítette, nem is a csokis csarnokban volt a standjuk. Az egyik átjáróudvarra leparkoltak egy nagyobb tartálykocsit, amiben 31.000 liter csokoládé volt, mind elosztogatva forró csokiként a látogatóknak:)

Fagylaltokból idénre megjelentek a Ruby csokiból készült termékek: ízpaszta, variegátó, sztracsi csokit szinte mindegyik gyártó kínált. Más hosszú távú trendet ígérő újítással nem találkoztam, érzésem szerint szinte minden gyártó kényszeresen készül valami újdonsággal a kiállításra, ami sokszor verejtékszagúra sikerül...

Nem csoda, hiszen ez az időszak a vásárok, kiállítások ideje. Ilyenkor kell megmutatniuk a cégeknek magukat, ország - világ számára. Jó alkalom lesz erre a budapesti Sirha kiállítás, ami 2020. február 4 - 6. között kerül megrendezésre, a Hungexpo területén. Rögtön az első napon izgulhatjuk végig a Sirha Desszertverseny-t, 6-án pedig a "Magyarország tortája" verseny előselejtezőjét.

Ajánlott kilátogatni mindenki számára és érdemes az instagram profilomat is követni, mert számos képet töltök fel a Sigep-ről és a Sirha-ról egyaránt. 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarcukrasz.blog.hu/api/trackback/id/tr5015449010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása