magyarcukrasz

magyarcukrasz

A döntős torták bemutatása

2019. május 15. - magyar cukrász

 

A 2019-es ország tortája versenyen harmincegy indulóból öt torta jutott tovább. A Cukrász Ipartestület Facebook oldalán többen kérdeztétek a torták ízeit és főbb összetevőit. Érdekesség, hogy az öt továbbjutott tortából kettőnek is a gesztenye az egyik fő alapanyaga. Másik érdekesség, hogy a harmincegy nevezett tortából négy is a zserbó újragondolása, Gerbeaud Emil halálának száz éves évfordulójára emlékezve. Közülük az Émile emléke fantázia nevet viselő munka jutott a döntőbe.

Nézzük sorban a továbbjutottakat:

1. Akali meggyes mandula - készítője Dezse Gergő: A több, mint kilencven éves múltra visszatekintő szombathelyi Mészáros Cukrászda mestercukrászának kreációja. Gergő élelmiszermérnökként  diplomázott, ezért az ízek harmóniája mellett az anyagok állagára és az összhatásra is rendkívüli figyelmet fordított. Mandulás tészta, mandula praliné, meggyzselé és mousse alkotják a tortát. Halvány rózsaszín glazing és egy prémium csokoládé dísz koronázza meg a remekművet.

2. Sopron hűsége - készítője Drávai Dávid: Ha Sopron, akkor gesztenye! Dávid e nemes alapanyagot feketeribizlivel kombinálta, mely megjelenik a tortában zselé formában és a tésztába belesütve is. A remek névválasztás mellett, az ízek harmóniája is magával ragadó a fiatal cukrász munkájában.

Dávid és Gergő is tagjai az Ipartestület és a sweeTEN nevű pilot projektjének, mely a 30év alatti fiatal cukrászok szakmai előmenetelét segítő kezdeményezés.

3. Kékestető - készítője Ipacs Balázs: A nagy hagyományokkal rendelkező francia Mont Blanc desszert hazai interpretációja. Kakaós sablé (linzer) alapon meggylekvár, mandulakrém, gesztenye cremaux, meggyzselé és vanília bavaroise. Remek kombináció a meggy - gesztenye párosa, így igen egyedi, magyaros ízekkel rendelkezik.

4. Boldogasszony csipkéje - készítője Tóth Norbert: A dunaföldvári mester, zsinórban negyedik alkalommal jutott tovább a versenyen. Idei munkája egy málna torta, melynek nevét a gyümölcs népies elnevezése ihlette. Csupán a véletlen műve, hogy egyik idei továbbjutó cukormentes ország torta is ezt a nevet viseli. Készítői teljesen függetlenek egymástól. Ez a torta nem a klasszikus piskóta - mousse - zselé - glaze alkotókból tevődik össze, hanem több piskótalap és krém együttese alkotja.

5. Émile emléke - készítője Dénes Ilona: Az egyetlen női továbbjutó a Művész Kávéház cukrásza. Klasszikus étcsokoládé, sárgabarck és dió hármasa hosszú évek óta a hazai sütemény fogyasztók kedvence, könnyedebb, újragondolt változata repítette a TOP5-be a tortát.

 

 

mot_2019.jpeg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarcukrasz.blog.hu/api/trackback/id/tr5414829062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása