magyarcukrasz

magyarcukrasz

Relais Dessert

A világ leghíresebb cukrász szövetségének bemutatás

2019. július 26. - magyar cukrász

A francia alapítású Relais Dessert szövetség már több, mint 35 éve szolgálja a világ elit cukrászait. Tagjai között több világbajnok, MOF (Meilleur  Ouvrier de France - Franciaország legkiválóbb mestere) mester, ismert tévés cukrász található. Hosszú évekig Pierre Hermé volt az egyesület elnöke, aki világszinten az egyik legelismertebb szakember.logo-relais-desserts.png

A tagok többségében francia nemzetiségűek, de számos japán kolléga is részese a csoportnak (több francia cukrásznak van Japánban üzlete, de jópár japán szakember is büszkélkedhet franciaországi bolttal) illetve más európai országból is vannak tagok. Nagyon szigorú szabályrendszer alapján lehet csatlakozni: 2 tag ajánlása kell hozzá, a legkiválóbb alapanyagokkal és technológiákkal kell dolgozni, külön előírás vonatkozik az üzlet tisztaságára, a személyzet professzionalitására, de fontos a csomagolás minősége is. A tagságban való részvétel egy kíválósági tanusítvány, a legkomolyabb nívót jelenti. A tagdíj is ennek megfelelően igen borsos...

Mit ad még a szakmai védjegyen kívül a Relais Dessert? Tanulhat az ember a legkiválóbb szakemberektől, tudásanyag áramlást kap, a legmodernebb trendekkel elsőként találkozik. Ezek a cukrászok irányítják a jelenkori süteménykultúrát, az ő irányvonaluk a meghatározó desszertben és sokszor csokoládéban is. Évenként több közös eseményük, konferenciájuk van, ahol együtt fejlődve írják a modern cukrászat történelmét.

Magyarországi tagja egyelőre nincsen, de Vojtek Évának köszönhetően (ő a hazai cukrász szakma Teréz anyja, rengeteget köszönhet neki a cukrász társadalom) nagyon jó kapcsolatot ápolunk Relais Dessert tagokkal. A 2000-es évek elején Éva fiaival Franciaországban élt és összebarátkozott Denis Matyasy-val (Dél-Franciaország legelismrtebb cukrász mesterével), akinek magyar gyökerei vannak. Matyasy Úr számos alkalommal tartott már hazánkban bemutatót és szívesen fogadott magyar csoportokat üzemében, üzleteiben. Az ő neve Dél-franciaországban nagyon jól cseng, kapcsolatai révén olyan helyekre juthattak el magyar kollégák stage-ra, mint Pascal Lac üzeme, Roland Zanin műhelye, stb. Az összes Relais Dessert tag nagyon szívélyesen fogadta a magyar delegációkat (Denis Matyasy-nak köszönhetően), Aurélien Trottier-től kezvde Jerome de Oliveira-án át aki a  jelenleg regnáló Relais Dessert elnöke , Vincet Gueralis-ig mindenki nyitottan, pozitívan állt a szakama iránt érdeklődökhöz.img_0396.jpg

Igazából ebből is áll a Relais Dessert titka: nyitottan, barátsággal közelíteni a kollégákhoz és megosztani a tapasztalatokat, tudást amit mi már megszereztünk. Közreműködésüknek hála fejlődő pályára állt a honi cukrászat, olyan szemlélet kezd kialakulni, melyet a szakácsok világa előbb magáévá tett, de szorosan a nyomában tart a magyar cukrászat is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarcukrasz.blog.hu/api/trackback/id/tr4214939568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása