magyarcukrasz

magyarcukrasz

CURIOSITAS - honnan a név?

2020. szeptember 01. - magyar cukrász

Az augusztus közepi parlamenti sajtótájékoztatót követően számos kérdés, megjegyzés érkezett az idei "Magyarország tortája" elnevezést illetően. A nevet már a januári versenyre történő nevezés során el kell dönteni. Rengeteget gondolkodtunk, hogy mi lenne az ideális választás ehhez a tortához.

A legfőbb inspirációt a Gundel tortából vettük, hiszen a tortát megalkotó Füredi Krisztián a Gundel étteremben töltötte gyakorlati éveit. Az ottani mester, Borbély Béla bácsi nagy hatással volt rá és az egész cukrász szakmára. Felmerült, hogy lehetne a torta neve: Béla bácsi emléke. Úgy döntöttünk azonban, hogy ezt a cukrász szakmán kívül nem sokan értenék, hiszen nem ismerték a név ihletőjét sem munkásságát.

A torta egyik fő összetevője a birsalma és mivel Árpád bársony birs pálinka kerül a zselébe, lehetett volna "Bársony birs". Igen, azonban ez nem egy birsalma torta, sokkal inkább mandulatorta birs zselével, Így ezt az ötletet is elvetettük.curiositas2.jpg

Vojtek Évát is megkérdeztük, hogy ő milyen nevet javasolna. A receptet átnézve, végül az ő öltete nyomán lett CURIOSITAS a befutó. Különleges az idei ország torta, hiszen szinte a birs az egyetlen olyan magyar gyümölcs, ami nyers formájában élvezhetetlen. Magyarország tortáját mindig kíváncsian várják és nagy figyelem övezi. A Curiositas latinul különlegességet és kíváncsiságot is jelent. 

Gondoltuk, hogy sokan kérdezik: "Magyarország tortájának miért nem magyar neve van?"

Ez a torta hazánk szimbolikus születésnapi tortája. A kormány felkérésére a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete hirdeti ki minden évben a versenyt és a győztes torta lesz ennek a címnek a büszke tulajdonosa. Augusztus 20. államalapító Szent István királyunk ünnepe, így adja magát, hogy a történelmi hagyományokat felelevenítve a latin elnevezéssel illesük meg a tortát. Az államalapítás szorosan összefügg a kereszténységgel, melynek hivatalos nyelve a latin. Az egyház mellett az orvostudomány és a jog is számos latin kifejezést használ. Sok magyar szavunknak is latin eredete van. A XIX. század közepéig hivatalos nyelv volt Magyarországon, mégpedig úgy, hogy nem önkényuralmi rendszer erőltette hazánkra (lásd. Habsburgok a német nyelvvel).curiositas3.jpg

Minden ország torta szakami célja a nevelés, olyan alapanyagok, technológiák megismertetése a cukrászokkal, ami innovációt tartalmaz. Mi is nagyon sokat tanultunk az előző évek tortáiból és reméljük a Curiositas is inspirálni fog sok alkotási folymatot (két apróság: a mandulaliszt pirítása, ami még inkább előhozza a rejtett ízeket, illetve a birskompót használata, mely más gyümölcsökre is adaptálható és sokkal rafináltabb zselé kerekedik ki a történetből).

Hisszük, hogy a szakmai célokon túl a nagyközönségre is tudunk hatni. A fokozott érdeklődésre tekintettel vállaltuk a latin elnevezést, nyitottságra és a történelmi tanulmányok felidézésére hívva a magyar lakosságot.

curiositas1.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarcukrasz.blog.hu/api/trackback/id/tr7316174826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G.Tibor 2020.09.02. 11:58:06

"Igen, azonban ez nem egy birsalma torta, sokkal inkább mandulatorta birs zselével. . . " - Így már világos, hogy miért volt nekem csalódás. Mindenhol a birsről lehetett olvasni, és én birstortára számítottam. Nagy rajongója vagyok ennek a gyümölcsnek, és hamis várakozás vitt tévútra. Egyébként a torta nagyon finom, csak nem szabad előítélettel közelíteni hozzá, mert becsapja az agyat. :-)

Köszönöm a helyreigazítást és gratulálok a végeredményhez!
süti beállítások módosítása