magyarcukrasz

magyarcukrasz

Sirha Budapest beszámoló

2020. február 19. - magyar cukrász

Minden második évben megrendezésre kerül a Sirha kiállítást és vásár Budapesten. Ez a legjelentősebb hazai, az egész vendéglátós szektort átfogó expo. A Bocuse d'or hazai döntőjén túl, számos más érdekesség kapcsán is megérte kilátogatni idén is a Hungexpora.

Idén negyedik alkalommal, a rendezvény első napján tartották  a Sirha Desszertversenyt Kolonics Zoltán szervezésében. A megmérettetés szabályai a korábbi évekhez képest kissé módosultak. A páros boxokban dolgozó csapatoknak mindent a helyszínen kellett elkészíteniük 7 és fél óra alatt (az előző években 5 óra 35 perc volt az időtartam, és lehetett használni előre elkészített elemeket). Arról, hogy ez a változtatás emelte -e a verseny fényét, megoszlanak a vélemények. Több szakember szerint gyengébb munkák születtek, és a színvonal is alulmaradt a 2018-as évhez képest. A versenyt a Textúra étterem cukrász csapata nyerte.

Ugyanezen a napon tartották meg a Cukrász Ipartestület által meghirdetett "Pataki János emlékverseny"-t. A résztvevők különböző kategóriákban mérhették össze cukrász - artisztikai képességeiket. A február 4-i verseny méltó emléket állított a korábbi országos ipartestületi elnök és egyben cukrász világszövetség elnökének, Pataki Jánosnak. Pataki Úr pont egy nappal korábban, február 3-án lett volna 70 éves. A szakma minden tagja elismeréssel és köszönettel emlékszik Rá, ikonja a hazai cukrászatnak.

20140902pataki-janos1.jpg

A számos fagylalt alapanyagot kínáló cég, sütőiparral kapcsolatos vállakozás, csomagolástechnológiával foglalkozó vállalat, valamint a Cukrász Ipartestület mellett a Pékszövetség is figyelemre méltó standdal és színes programokkal szórakoztatta közönséget. Szintén az első naphoz fűződik, hogy három nagy fagyaltos vitrinből kóstolhatták meg a kilátogatók az elmúlt évek győztes fagylaltjait, melyek az "Év Fagylaltja", a "Gelato Challenge", vagy a "Balaton fagylaltja" versenyek korábbi helyezettjeiből kerültek ki. Évről - évre hagyomány, hogy a Cukrász Ipartestület, különböző rendezvényeken kóstolót biztosít ezekből a remek fagylaltokból. Hála illeti ezért a készítőket, akik ingyen felajánlják elkészített termékeiket, mert ezzel valóban a magyar kézműves fagylaltot népszerűsítik.

Külön köszönet jár még Bulfoni Emilianonak, aki a vitrineket biztosította az eseményre. Ugyanezekben a vitrinekben láthattuk a harmadik napon a "Magyarország tortája" verseny előselejtezőjére benevezett egész tortákat. A zsűri tagjai garanciát jelentenek a potenciális továbbjutók kiválasztására. Baracskay Angéla, Gerő Eszter (Sütizz! cukrászda, Budapest), Kiss Zoltán (Kiss családi cukrászda, Lajosmizse), Andrész Zoltán (Andrész cukrászda, Biatorbágy), Szervánszky László (Korona cukrászda, Soltvadkert), Mészáros Gábor (Mészáros cukrászda, Szombathely) és a tavalyi győztes tortát, a "Boldogasszony csipkéjét" megalkotó mester, Tóth Norbert (Tóth cukrászda, Dunaföldvár) alkották a 7 tagú zsűrit. A 21 torta 3 szakaszban lett kóstolva és értékelve. A kóstolások közötti szünetben fagylalt bemutatókat tarottak.

dontosok_krisz.jpg

A döntőbe jutó 6 torta:

Hunyad krónikája: gesztenye, törökmogyoró, feketeribizli és feketeszeder ízvilágú torta. Mogyorós ropogós, gyümölcszselé és gesztenyés vajkrém alkotja a tortát.

hunyadi_kr_nik_ja-1.jpg

Tétényi áfonyás mandula: mandula és áfonya harmóniája, mandularopogóssal.

t_t_nyi_fony_s_mandula.jpg

Fenséges fügés manna: diós felvert, karamellizált dió ropogós, almabetét, fügepálinkával lazított dió mousse és füge betét.

fens_ges_f_g_s_manna.jpg

Mákvirág: mákos piskóta, eperzselé, citrom- és eper mousse, citromkrém. Egy üdítő, tavaszi - nyári ízvilágú torta.

m_kvir_g.jpg

Curiositas: fehér-és tejcsokoládé, mandula, mogyoró és birsalma. Markáns ízek, játékos textúrák, igazán kíváncsivá teszi az embert (curiositas, latinul kíváncsiságot jelent).

curiositas.jpg

Szegedi boszorkány: mákfelvert mézzel és kandírozott naranccsal, mák mousse, piros-és feketeribizli krém, tejcsokis glazing.

szegedi_boszork_ny.jpg

Izgalmas ízek, szép munkák összessége. Várjuk, hogy 2020-ban melyik nyeri meg "Magyarország tortája" címet!

 

  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarcukrasz.blog.hu/api/trackback/id/tr5815468498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása