magyarcukrasz

magyarcukrasz

2019 Magyarország tortája, a Boldogasszony csipkéje

2019. július 31. - magyar cukrász

A mai napon kihírdetésre került a 2019-es Magyarország Tortája verseny győztese. A díjnyertes munka a Boldogasszony csipkéje nevet viseli. Első hallásra az elnevezés kissé meglepő, de a kifjezés nem más, mint a málna dunántúli népies elnevezése, utalva a levelek csipkézettsésére. A gyümölgy ízletessége mellett gyógyhatása is figyelemre méltó, magas vitamintartalma miatt az egyik legegészségesebb gyümölcsünk.boldogasszony1.png

Egy torta több, mint 600 gramm gyümölcsöt tartalmaz, mivel minden rétegében jelen van a málna.  A torta megálmodója Tóth Norbert dunaföldvári mestercukrász. A tésztába, az áztatóba, a cremauxba és a zselébe is málnapürét (mag nélküli málnavelőt) használt. A tészta tartalmaz ezen kívül liofilizált málnaport, mely az alsó ropogós rétegben és a díszítést adó meringue-ben is jelen van.

A torta tetejére egy bazsalikomos - citromos felvert ganache kerül, amely csipkét idézve terül el a torta tetején. Sultane fantázianevű csillagcsővel (nagyméret cső, közepén kisebb kör alakzatban betömve) spricceljük fel a habot, melynek középen lévő üresen maradt lyukát töltjük meg a zselével / lekvárral. Zöld íves csokidísszel és a már említett meringával felrakva díszítjük.

A képekből és a leírásból kiderül, hogy az idei ország torta szakít az utóbbi évek hagyományaival. A tészta, ropogós, zselébetét, mousse, glazeing unalomig ismert formuláitól elszakadva, első ránézésre egyszerűbb tortával van dolgunk. Elkészítése során azonban kitisztul a képlet és megismerjük a legmodernebb technológiák újszerű felhasználását. Megjelenik a zselé itt is, de a torta tetején, így nem áztatja el a krémet (ez a tárolásnál nagy előnyt jelent). Nincs mousse és glazeing, de talán már nem is hiányzik senkinek. Van helyette több tészta és nagyon balanszírozott ízharmónia. Kóstolásnál ezt mindenki megtapasztalhatja!:)boldogasszony2.jpg

Nagy gratuláció jár Tóth Norbertnek, hogy megalkotta az idei év ország tortáját. Már zsinórban negyedjére jutott be "Magyarország tortája verseny" Top 5 döntőse közé. Az előző évek tapasztalatai, a megszerezett rutin meghozták a várt és megérdemelt eredményt! Nagy gratuláció illeti Gyuris László szegedi cukrászmestert is, aki a cukormentes országtortát alkotta meg, "cukormentes kicsi gesztenye" néven.

Mindkét remekmű kóstolható, augusztus 18-tól a "Magyar Ízek Utcája" rendezvényen, a Várkert Bazárban és országszerte a cukrászdákban!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarcukrasz.blog.hu/api/trackback/id/tr2814987642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása