magyarcukrasz

magyarcukrasz

Fagylalt trendek 2019

2019. június 20. - magyar cukrász

A három legfontosabb hazai fagylaltverseny lezajlott, és egy Olaszországban megrendezett nemzetközi megmérettetésen is kiemelkedő eredményt ért el Magyarország.  Megismerkedhettünk az idei bomba ízekkel, kombinációkkal, trendekkel.

Nézzük sorban:

Április elején került megrendezésre a Carpigiani Gelato Challange, melyet egy fiatal fagylalt mester, név szerint Fazekas Ádám nyert meg. Ő diadalmaskodott az U30-as korosztályban és abszolútban is. Fagylaltja a Frutta di pistacchio nevet viseli, mely egy sós pisztácia fagylalt, tonakbabos málna variegátóval. A hazai selejtezőt követően a római Gelato Festival Next Generation-t is megnyerte ezzel a remek ízkombinációval. Ez hatalmas teljesítmény, melyhez ezúton is gratulálok! :) A versenyen az ugyancsak Magyarország színeiben induló Andrész Petra különdíjas lett a Caramel Dream-el. Neki is jár a gratuláció! :-)

img_4009.JPG

Májusban a Balaton Fagylaltja versenyt Somogyi Renáta nyerte. Az ő neve nem ismeretlen a hazai fagylaltosok körében, hiszen tavaly 4. helyen és zsűri különdíjjal végzett a fagylalt világbajnokságon és az Év Fagylaltját is ő készítette 2018-ban. Idei fagylaltjának az Illatos Izabella fantázianevet adta, mely egy gyümölcs alapú szorbet, 70% Izabella, 30% Othello szőlő tartalommal.

2019-ben az Év Fagylaltja versenyen Wilheim Dávid diadalmaskodott, az "Il Re del Piemonte" névre keresztelt fagylalttal, mely egy sós mogyorós ízvilágú, tonkababbal fűszerezett ribizli variegátós ínyencség mogyorós ropogóssal. 

img_4012.jpg

Az eredmények tükrében és a vendégek visszajelzéséből megállapítható, hogy az idei legnépszerűbb ízkombinációk az olajos magvak savas gyümölcs verigátóval, amit bátran fűszerezhetünk. Korábbról ismertük már a sós - mogyoró sárgabarack párost (Kolonics Zoltán nyerő ízpárosítása a Gerbaud-ból), vagy a Damniczki Balázs féle Feketeteás málnát bergamottal és pisztáciával. Ez a trend csak erősödik, hiszen remek összhangot képez egy kis sós pörkölt mag, valamilyen tiszta ízű savas gyümölccsel.

A másik hullám, ami feltűnő, hogy erősödik a terroir jellegű alapanyagok használata. A helyi értékek, tájspeciális gyümölcsök minél szebb bemutatása a világ gasztronómiájának és ezen belül a cukrászatnak, fagylaltos szektornak is feladata. Korábban jellemző trend volt, hogy termőhely szelektált csokoládékat mutattunk be egy - egy ízben passzoló gyümölccsel. A legjobb fagyizókban nem ritka mogyoró Piemonte, vagy a pisztácia Bronte, esetleg a citrom Siracrusa. Ezek mind olasz származási hellyel jelölt alapanyagok, viszont a magyar gyümölcsöknek, magoknak is van létjogosultságuk. Elég csak az utóbbi évek ország tortáira gondolni, melyek bővelkedtek nagyszerű helyi termékekkel: pándi meggy, őrségi tökmag, milotai dió. Használjuk ezeket fagylaltokban és írjuk is ki őket, hogy miből készítjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarcukrasz.blog.hu/api/trackback/id/tr7814829060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása