A három legfontosabb hazai fagylaltverseny lezajlott, és egy Olaszországban megrendezett nemzetközi megmérettetésen is kiemelkedő eredményt ért el Magyarország. Megismerkedhettünk az idei bomba ízekkel, kombinációkkal, trendekkel.
Nézzük sorban:
Április elején került megrendezésre a Carpigiani Gelato Challange, melyet egy fiatal fagylalt mester, név szerint Fazekas Ádám nyert meg. Ő diadalmaskodott az U30-as korosztályban és abszolútban is. Fagylaltja a Frutta di pistacchio nevet viseli, mely egy sós pisztácia fagylalt, tonakbabos málna variegátóval. A hazai selejtezőt követően a római Gelato Festival Next Generation-t is megnyerte ezzel a remek ízkombinációval. Ez hatalmas teljesítmény, melyhez ezúton is gratulálok! :) A versenyen az ugyancsak Magyarország színeiben induló Andrész Petra különdíjas lett a Caramel Dream-el. Neki is jár a gratuláció! :-)
Májusban a Balaton Fagylaltja versenyt Somogyi Renáta nyerte. Az ő neve nem ismeretlen a hazai fagylaltosok körében, hiszen tavaly 4. helyen és zsűri különdíjjal végzett a fagylalt világbajnokságon és az Év Fagylaltját is ő készítette 2018-ban. Idei fagylaltjának az Illatos Izabella fantázianevet adta, mely egy gyümölcs alapú szorbet, 70% Izabella, 30% Othello szőlő tartalommal.
2019-ben az Év Fagylaltja versenyen Wilheim Dávid diadalmaskodott, az "Il Re del Piemonte" névre keresztelt fagylalttal, mely egy sós mogyorós ízvilágú, tonkababbal fűszerezett ribizli variegátós ínyencség mogyorós ropogóssal.
Az eredmények tükrében és a vendégek visszajelzéséből megállapítható, hogy az idei legnépszerűbb ízkombinációk az olajos magvak savas gyümölcs verigátóval, amit bátran fűszerezhetünk. Korábbról ismertük már a sós - mogyoró sárgabarack párost (Kolonics Zoltán nyerő ízpárosítása a Gerbaud-ból), vagy a Damniczki Balázs féle Feketeteás málnát bergamottal és pisztáciával. Ez a trend csak erősödik, hiszen remek összhangot képez egy kis sós pörkölt mag, valamilyen tiszta ízű savas gyümölccsel.
A másik hullám, ami feltűnő, hogy erősödik a terroir jellegű alapanyagok használata. A helyi értékek, tájspeciális gyümölcsök minél szebb bemutatása a világ gasztronómiájának és ezen belül a cukrászatnak, fagylaltos szektornak is feladata. Korábban jellemző trend volt, hogy termőhely szelektált csokoládékat mutattunk be egy - egy ízben passzoló gyümölccsel. A legjobb fagyizókban nem ritka mogyoró Piemonte, vagy a pisztácia Bronte, esetleg a citrom Siracrusa. Ezek mind olasz származási hellyel jelölt alapanyagok, viszont a magyar gyümölcsöknek, magoknak is van létjogosultságuk. Elég csak az utóbbi évek ország tortáira gondolni, melyek bővelkedtek nagyszerű helyi termékekkel: pándi meggy, őrségi tökmag, milotai dió. Használjuk ezeket fagylaltokban és írjuk is ki őket, hogy miből készítjük!